Kaj je VCI?

Kaj je VCI?

Termin VCI pomeni vrsto substance, ki ima lastnost, da zaradi visokega parnega tlaka, sublimira neposredno iz trdnega agregatnega stanja v plinsko agregatno stanje. Iz plinskega stanja te kemikalije izoblikujejo monomolekularni zaščitni film na površini kovine, ki ščiti pred korozijo.

Ta sistem je razvilo podjetje Schell v sredini prejšnjega stoletja in ga je najprej uporabilo v kombinaciji s papirjem. V začetku zadnjega desetletja je uspelo podjetju Northern Technologies International Corporation izdelati VCI folije na bazi polietilena.

VCI ni registrirana blagovna znamka iz katere bi bilo mogoče razbrati kemijsko sestavo in iz nje izhajajočih lastnosti zaščite pred korozijo ter vpliva na zdravje in okolje. VCI opisuje samo princip delovanja! To otežuje medsebojno primerjavo različnih proizvajalcev, kadar niso podani natančni kvalitativni kriteriji s strani končnega uporabnika.

Korozija


Korozija je naravni proces staranja zaradi hkratnega delovanja kisika in vode. V naravi je železo mogoče najti samo v stabilni obliki, kot železova ruda ali železov oksid. Pri proizvodnji železa v visokih pečeh se pri dodanem ogljiku železova ruda zreducira na železo, saj se kisik lažje veže na ogljik kot na železo. To zreducirano stanje je termodinamično nestabilno, kar pomeni, da se železo poskuša vrniti v svoje energetsko stabilno stanje kot železov oksid, torej oksidirati.

Oblika korozije je odvisna od tipa kovine, in sicer od sestave kovine in njene površinske obdelave. Za delujočo zaščito pred korozijo je zato potrebno način zaščite prilagoditi tipu kovine.

Kako VCI zaščiti kovino


»Volatile Corrosion Inhibitor« pomeni »hlapljivi zaviralci korozije«. To označuje preko plinske faze prenešene učinkovine, ki zavira proces nastajanja korozije. VCI učinkovina izhlapi iz nosilnega materiala (npr. LDPE folija) in kondenzira na kovino v obliki monomolekularne plasti. S tem se oblikuje neviden zaščitni sloj, ki kovino zanesljivo varuje pred korozijo.

VCI opisuje način delovanja in ni blagovna znamka z definiranimi kriteriji kvalitete. EXCOR uporablja izključno učinkovine in materiale, za katere aktualna lista nevarnih snovi EU direktive 67/548/EGS (29. prilagoditev, april 2006) ne predpisuje posebnih oznak, ter nobenih mejnih vrednosti za delovno mesto. Prav tako za njihovo uporabo na podlagi TRGS 615 (izdaja maj 2007) nadzor ni potreben.

Izdelki, ki so zapakirani z VCI pakiranjem so pred korozijo zaščiteni na sledeče načine:

  1. EXCOR VCI učinkovine sublimirajo iz nosilnega materiala, na primer VCI folije VALENO ali VCI papirja ABRIGO v zaprt zapakiran prostor.
  2. Zaradi difuzije se aktivne substance pomešajo v zapakiranem prostoru, se akumulirajo ter  adsorbirajo na površino kovine.
  3. Na površini kovine se naredi monomolekularna EXCOR VCI zaščitna plast.

Ko se na površini kovine izdela EXCOR VCI zaščitna plast je kovina učinkovito zaščitena pred negativnimi vplivi ogljikovega dioksida in vlage.

Prednosti

VCI zaščita pred korozijo ponuja naslednje prednosti:
EXCOR zaščita pred korozijo je sestavni del pakiranja in ne zahteva dodatnih ukrepov kot je konzerviranje in dekonzerviranje.Zaščita pred korozijo in pakiranje z enim delovnim postopkom.Prejemnik prejme dele suhe, čiste, brez korozije in primerne za takojšnjo uporabo.Zaradi transparentnosti folije carinik lahko preveri vsebino pakirne enote brez poškodovanja  pakirnega materiala.Okolju prijazna rešitevNi nevarnosti pri stiku s kožo ali vdihavanju. Sestavine so pri pravilni rabi neškodljive in  po direktivi EU 67/548/EWG (vključno z 29. prilagoditvijo aprila 2007) brez zdravstvenih in okoljskih tveganj.Možna je večkratna uporaba. Odvrže se lahko skupaj z gospodinjskimi odpadki ali pa termično reciklira.

Tipi VCI materialov

za izdelke na osnovi železa
(jeklo, lito železo)
Tip E
za neželezne materiale
(aluminij, baker, bron)
Tip NE
jeklo, lito železo, krom,
cink, Al-zlitine s cinkom in
manganom
Tip MM
REFERENCE

EXCOR VCI izdelki se uporabljajo v celotni nemški avtomobilski industriji. Med drugimi so kupci tudi Audi, BMW, Daimler AG, Ford, Porche in Volkswagen.

Poleg avtomobilske industrije se EXCOR izdelki uporabljajo tudi ABB, Airbus, Alcoa, Alstom, Autoliv, Benteler, BLG, Borg Warner, Bosch, Caterpillar, Citizen, Clark, Continental, Corus, Cummins, Daihatsu, Dana, Danfoss, Denso, Delphi, DB, Deutz Engine, Dongfeng, Dura, EADS, Eaton, Edscha, Eisenmann, ETA, FAG, Faurecia, Federal Mogul, Fiat, Fuji, General Electric, GM, Getrag, GKN…….Valeo, Visteon, Voith, Volvo, Wabco, Wärtsilä, Wickeder in ZF.

Imate vprašanja?

Pošljite povpraševanje
ali nas pokličite na (01) 257 60 40

Imate vprašanja?

Naš delovni čas

Ponedeljek-četrtek: 7:30-15:30
Petek: 7:30-14:30

Skladišče
Lesnina skladiščenje za Mipro
Tržaška 135
01 257 60 39
Uprava in servis
Mipro d.o.o.
Tbilisijska 57b
01 257 60 40